tisdag 17 september 2019

Höstiga to do's i September

Nu har ju halva september redan gått, förstås, men det är ju ändå först nu som det verkligen börjar kännas som höst. Jag njuter för fullt av att dagstemperaturen sjunker och bara tanken på att vi snart kanske får den första frostmorgonen i Stockholm ger mig mysrys!
Det enda jag i år inte har riktigt samma njutkänslor inför som jag brukar ha är mörkret. Brukar det alltid bli mörkt såhär tidigt redan i september?!

Den enda lösningen jag ser är att tända ljus och dricka extra mycket te på kvällarna, och försöka vara ute så mycket som möjligt så länge det är ljust ute!

I alla fall, för att verkligen förstärka höstmyset har jag några höstiga grejer planerade för resten av september, och här kommer listan:

1. Plocka nypon och göra nyponsoppa

I flera år har jag tänkt att jag ska prova att göra min egen hemmagjorda nyponsoppa, men det har liksom aldrig blivit av. Men i år har jag spanat lite i området och hittat flera nyponbuskar som inte tillhör någon tomt, och om ingen plockar dem så går de ju till spillo? Det vore ju jättesorgligt. 
Nu börjar nyponen bli sådär klarröda och redo att plockas, så jag får nästan skynda mig på att plocka innan de blir övermogna. Jag tänkte prova att använda detta recept och se hur det blir.
Kanske serverar jag den på klassiskt vis varm med vaniljglass och mandelbiskvier?
Eller så dricker vi den ur termos  i svampskogen? Jag undrar om jag kan koka en stor sats och sedan frysa in för att tina till senare tillfälle?
Hemmagjord Nyponsoppa - Evelinas Ekologiska
Bilden lånad från Pinterest 

2. Baka årets första mjuka pepparkaka

Jag älskar verkligen mjuk pepparkaka, men för mig är det mer förknippat med hösten än med julen. Jag brukar alltid hinna med att baka kakan åtminstone två gånger varje höst, ibland lyxar jag till det med en glasyr på färskost men oftast serverar jag den utan. 

För mig är mjuk pepparkaka starkt förknippat med min farmor. Det finns ingen som gör den så bra som hon gjorde. Både saftig, mjuk och luftig och alltid med en tydlig smak av lingon. Nu är hon så gammal att hon inte orkar baka längre, men minnet av hennes mjuka pepparkaka kommer jag alltid att ha kvar. Och receptet har jag fått sedan länge. 


Glutenfri mjuk pepparkaka – Angelas Heaven
Även denna bild är lånad från Pinterest

3. Plocka svamp hos mina föräldrar

Att plocka svamp är en av mina bästa grejer, och i år började jag extra tidigt. Vi var ute och plockade kantareller redan i juli och har egentligen hittat ganska mycket redan under sommaren. MEN, i september och oktober är ju svampskogen som allra bäst, så därför har vi som årlig tradition att alltid ta några vändor i skogen om hösten. Eftersom vi har flyttat in till centrala Stockholm har vi inte längre nära till några större skogar, men i slutet av september har vi planerat att ta en helg hos mina föräldrar då vi ska besöka min barndoms svampskogar. MYSIGT!2 kommentarer:

  1. Vad mysigt det låter! Blev jättenyfiken på din farmors mjuka pepparkaka; har du publicerat det receptet här? Själv brukar jag också baka mjuk pepparkaka på hösten; faktum är att en bit ligger och tinar just nu i köket:) Jag älskar svamp men har svårt att ta mig ut till någon skog tyvärr...härligt att du fortfarande kan det:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig lagt upp det receptet men jag kan absolut skriva ett inlägg med recept! :) Åh, gud så gott. Jag längtar verkligen tills det blir dags för mig att baka årets första! Ja, jag hoppas att svampplockningen är en tradition jag kommer kunna hålla i länge. Hela min familj är riktiga svampplockare - till och med min morfar åker fortfarande ut varje höst och plockar litervis med kantareller! :)

      Radera